Világítási rendszerek telepítése

Hívjon minket az alábbi villanyszerelési munkálatokért:
Le szeretne cserélni egy régi lámpát, vagy esetleg korszerűsíteni szeretné elavult világítási rendszerét és újat szeretne kiépíteni?
Mi minden esetben rendelkezésére állunk, hívjon minket bizalommal!

Otthonunk világítási rendszere nagyban hozzájárul komfortérzetünkhöz. Egy jól megtervezett és kiépített világítással hangulatosabbnak érezzük lakásunkat, ehhez viszont számít, hogy milyen égőket, világítótesteket használunk, nem utolsó sorban az áramfogyasztás miatt is.

Manapság már szinte mindenhol LED világítást telepítenek és mi is csak arra tudunk mindenkit buzdítani, hogy aki csak teheti, cserélje le régi halogén vagy izzószálas égőit LED-re, ezáltal hosszú távú, olcsó és sokszínű világítási módra váltva.

LED világítások számos formában előfordulnak, a hagyományos körte formájútól kezdve a süllyesztett, illetve falon kívüli paneleken keresztül a LED szalagokig. Egy háztartás minden helyiségében megoldható velük a kellő világítás és hangulatvilágítás is tökéletesen kivitelezhető a diszkrét és modern LED szalagokkal.

A LED-ek szerepe a világítástechnikában egyre csak nő, kereskedelmi forgalmuk évről-évre sokszorozódik, miközben alkalmazási területeik is folyamatosan bővülnek. Ennek számos oka van, de leginkább a LED rendkívül előnyös tulajdonságaira vezethető vissza.

Alábbi felsorolásunkban részletesen kifejtjük az előnyöket amik ilyen népszerűvé és pótolhatatlanná teszi manapság életünkben a LED világításokat:

 

A LED-ek élettartama akár 50.000 óra, vagy még ennél is több lehet, ami a kb. 1.000 órás izzóénak 50-szerese, a 12.000 órát bíró fénycsövekének 4-szerese. Hamar ki lehet számolni, hogy ilyen élettartam mellett akár több tíz évig is megoldható világításunk, ami a karbantartási költségek csökkenését is maga után vonja. 

A melegtől a hideg fehérig igen széles színhőmérséklet tartományt ölelnek fel, ezen kívül a színvisszaadásuk is kitűnő. Dimmer segítségével ezt akár tetszőlegesen állíthatjuk is, így könnyedén varázsolhatunk a szobába melegséget, meghittséget árasztó, sárgás színű meleg fehér (2300-3500 K), vagy hűvösebb hangulatot az inkább kékes árnyalatú hideg fehér (6-7000 K) által. RGB LED szalagokkal továbbá a szivárvány bármilyen színéből választhatunk kényelmesen, egy egyszerű vezérlőpanel segítségével.

A LED-ek nagy előnye, hogy rázkódásra, és egyéb mechanikai behatásokra érzéketlenek (autókba például emiatt kiválóak), és nem tartalmaznak környezetkárosító gázokat vagy egyéb veszélyes összetevőket, ennélfogva jóval biztonságosabb a használatuk. Az alacsony működési feszültség (12/24V) szintén mellettük szól.

Rendkívül kis méretének köszönhetően olyan helyre is beépíthető, ahová a hagyományos izzók nem, ráadásul ennek köszönhetően a lakberendezők, lámpatervezők is sokkal inkább szabadjára engedhetik képzeletüket, a méret ugyanis a LED-nél nem akadály. A LED chipek méreteit milliméterben mérik, egy DIP LED dióda 0,8 és 10 milliméter közti átmérőjú lehet, és a példa kedvéért egy 3528-as LED szalag chipje 3,5×2,8 milliméter nagyságú. Természetesen egy-egy chip nem elegendő a megfelelő fényáramhoz, de a lapos kialakítás szintén egy olyan előny, ami rendkívül sokat jelent a helymegtakarítás szempontjából.

A külön erre a célra kifejlesztett vezérlőegységek segítségével a LED-ek könnyedén szabályozhatóak, változtathatjuk a fényerőt (dimmelés), színhőmérsékletet, színt, sőt egyes esetekben még külön színjáték programok, különböző világítási effektek alkalmazására is lehetőségünk van. A vezérlők terén óriási a választék, találunk falra szerelhető, rádiófrekvenciás, vagy infavörös jelátvitelű kontrollert ugyanúgy, mint gombos, vagy érintőpaneles változatot.

A LED-ek fénye irányítható, technológiájukból következően nem gömb karakterisztika mentén szórják fényüket. A gyártók azonban manapság már rendkívül széles választékot kínálnak a sugárzási szöget illetően. A hagyományos fényforrásokkal szemben az irányított fény szintén energia- és költségmegtakarítással jár, ugyanis csak a megvilágított területre fókuszál, nincs felesleges fényszórás, ezáltal elpocsékolt energia.

A hagyományos fényforrások jellemzően nagy mennyiségű súlyosan káros anyagot, például higanyt tartalmaznak. Ezen fényforrások elhasználódás utáni begyűjtése, az ezekből származó környezetszennyező anyagok feldolgozása magas költségeket von maga után. A LED ezzel szemben újrahasznosítható, valamint hosszú élettartamának köszönhetően rendkívül alacsony energiafelhasználással jár, amivel csökkenthetjük a szén-dioxid kibocsátást. Arról nem is beszélve, hogy mivel nagyon sokáig nem kell cserével bajlódnunk, az ilyen jellegű hulladék is kevesebb.

A LED-ek nem sugároznak ultraibolya (UV) és infravörös (IR) tartományban, csak a látható fény spektrumában, ezáltal azokban az esetekben, amikor a magas hőmérséklet vagy az UV sugárzás árthat a megvilágított objektumnak (jellemzően kirakatok, múzeumok, tárlatok világítás rendszereinél), különös jelentőséggel bírnak.

Kérjen árajánlatot villanyszerelési munkálatainkra egyszerűen és gyorsan még ma!