Lakásvásárlás/eladás/kiadás előtti állapotfelmérés

Amit a villanyszerelő megvizsgál a lakásban:
Figyelem! Ha lakás/ház eladás/kiadás előtt áll mindenképpen olvassa el az alábbi cikket!

Történt egy jogszabályváltozás a közelmúltban, amely jelentősen érinti az ingatlanpiacot és a villamos szakmát is. A 40/2017. (XII. 4.) NGM rendelet a lakások eladása vagy bérbeadása esetén – bizonyos feltételek mellett – előírja az ingatlan villamos hálózatának felülvizsgálatát!

A jogszabály leírja, hogy az üzemeltetőnek villamos biztonsági felülvizsgálat elvégzéséről kell gondoskodnia legalább 6 évenként a lakóépületek villamos berendezésén a rendelet 1.13.3. pontjában meghatározott kivétellel, ami:

„a lakóépületekben lévő lakások villamos berendezésén felülvizsgálat végzendő

  • bérbeadáskor és
  • tulajdonosváltáskor.”

Lakóépületekben lévő lakások villamos berendezésén a villamos biztonsági felülvizsgálat elhagyható, ha a következő két feltétel együttesen teljesül:

  • fázisonként 32 A-nél nem nagyobb névleges áramerősségű túláramvédelem van, és
  • 30 mA-nél nem nagyobb érzékenységű áram-védőkapcsolóval védettek a felhasználói berendezések. 
    Forrás: villanylap.hu
Amennyiben nem biztos abban, hogy az eladni/kiadni kívánt ingatlanja a fentieknek megfelel hívjon minket!

Ha használt lakás vásárlásán gondolkodik és nem szeretne a vétel után nemvárt többletkiadásokkal szembesülni, vagy csak egyszerűen meg akarja becsülni, hogy mennyit kell majd az ingatlan villanyszerelésére költeni?
Mi segíthetünk Önnek!

Sokan nem szánnak kellő figyelmet arra, hogy beköltözés előtt vagy akár az ingatlan megvétele előtt felmérjék a villamos hálózat állapotát a lakásnak/háznak és ez számos bosszúságot okozhat a későbbiekben. A lakásvásárlás alapból egy nagy volumenű kiadás és ezért szeretnénk tudni, hogy mennyit kell majd még a vételáron felül költeni az esetleges felújításokra. A legtöbb részét az ingatlannak mi magunk is fel tudjuk mérni, hiszen látjuk milyen állapotban vannak például a burkolatok, a beépített bútorok, a nyílászárók, de a villamos hálózat állapotát villanyszerelő szakértelme nélkül nehéz felbecsülni.

Ha úgy költözünk be az új lakásba vagy házba, hogy ez a felmérés nem történt meg, később jöhetnek ki olyan problémák, amik a teljes rendszer felújítását igénylik. A lakásban, családi házban a villanyszerelés, villamos hálózat felújítás a legelső folyamat egy teljes felújítás során és ha ez elmarad és később kell pótolni, jó eséllyel sok helyen újra kell burkolni illetve a teljes lakás ismételt festésével jár.

Felmérés során ha kiderül, hogy a villamos rendszer elavult, vagy a vevő igényeit nem tudja kielégíteni, akkor teljes felújításra szorul, ami több százezres, akár milliós kiadás is lehet a lakás/ház méretétől függően. Ilyen összegekkel jobb tisztában lenni mielőtt sor kerül a megegyezésre majd a vételre.
Hívjon magával egy villanyszerelőt az ingatlan felméréshez, hogy tisztában legyen a jövőbeli költségekkel!

Kérjen árajánlatot villanyszerelési munkálatainkra egyszerűen és gyorsan még ma!​